CEL Code P2097, 2010 Mazda 6 with 2.5L I-4

Messages
13
Location
Wisconsin
All, Hoping to get some help. Went to leave my son's Lacrosse game and the CEL light came on. Got home and ran Torque. PCM is showing a P2097 code being stored. Fault log report generated by Torque for Android ================================================= Vehicle VIN: 1YVHZ8CH2A5M03291 Vehicle Manufacturer: Mazda Vehicle Calibration ID: L51 Current Fault Log ------------------ P2097: Post Catalyst Fuel Trim System Too Rich bank1 Pending Fault Log ------------------ ECU reports no pending faults Historic Fault Log ------------------ ECU reports no historic faults Other discovered fault codes (possibly pending, current or manufacturer specific) ---------------------------------------------------- ECU reports no other fault codes logged Also grabbed a freeze frame with the following: Freeze frame report generated by Torque for Android ================================================== ======= Vehicle VIN: 1YVHZ8CH2A5M03291 Vehicle Manufacturer: Mazda Vehicle Calibration ID: L51 Freeze frame information: ------------------ Fuel Status = 0 byte Engine Load = 22.745 % Engine Coolant Temperature = 192.2 °F Fuel Trim Bank 1 Short Term = 8.594 % Fuel Trim Bank 1 Long Term = -0.781 % Intake Manifold Pressure = 5.076 psi Engine RPM = 669 rpm Speed (OBD) = 7.456 mph Timing Advance = 15 ° Intake Air Temperature = 62.6 °F Mass Air Flow Rate = 24.064 cfm Throttle Position(Manifold) = 12.549 % Run time since engine start = 360 s EGR Commanded = 0 % Fuel Level (From Engine ECU) = 100 % Distance travelled since codes cleared = 18.641 miles Evap System Vapour Pressure = -328 Pa Barometric pressure (from vehicle) = 14.214 psi Catalyst Temperature (Bank 1,Sensor 1) = 1,193.54 °F Voltage (Control Module) = 13.781 V Engine Load(Absolute) = 18.039 % Commanded Equivalence Ratio(lambda) = 1.018 Relative Throttle Position = 2.353 % Ambient air temp = 60.8 °F Absolute Throttle Position B = 12.549 % Accelerator PedalPosition D = 15.686 % Accelerator PedalPosition E = 7.451 % I am looking at a new O2 sensor(s)? OR something else? Exhaust leak? Car seems to idle and drive without issue.Thanks!!
 

Snyperx

Thread starter
Messages
13
Location
Wisconsin
Originally Posted By: spasm3
How many miles on the car? If there is no exhaust leak, i'd change the 02 sensor if you have a good number of miles like more than 60,000.
Car currently has 106,000. Should I look at replacing both O2 sensors?
 
Messages
12,472
Location
North Carolina
Originally Posted By: Snyperx
Originally Posted By: spasm3
How many miles on the car? If there is no exhaust leak, i'd change the 02 sensor if you have a good number of miles like more than 60,000.
Car currently has 106,000. Should I look at replacing both O2 sensors?
If its not too expensive , yes , the upstream sensors in front of the cats.
 
Top