2013 Mazda 3 SkyActiv, M1 AFE 0w-20, 12,832 miles

Joined
Aug 30, 2004
Messages
25,223
Location
CA
Miles on oil: 12,832 Miles on vehicle: 25,667 Time in use: 8 months Filter Used: Genuine Mazda Note: At the time of oil service, the oil was not registering on the dipstick. No make-up oil was added during this run. Al 6 Cr 1 Fe 31 Cu 2 Pb 0 Sn 5 Mo 144 Ni 1 Mn 0 Ag 0 Ti 0 K 1 B 46 Si 14 Na 4 Ca 1325 Mg 698 P 657 Zn 762 Ba 1 SUS Viscosity @ 210F = 48.8 cSt Viscosity @ 100C = 6.9 Flashpoint = 360F Fuel = 1.3% Antifreeze = 0% Water = 0% Insolubles = 0.3% TBN = 3.9 Link to the report: https://flic.kr/p/pcJuCz This turned out a bit better than I expected. However, I do suspect that the Nickel and Tin may be indicative of some undesirable wear, but I am uncertain as to which components they are originating from. Originally, we had only intended to run this oil for 7500 miles, but the owner forgot to call me for a few months. At the time of service, the oil wasn't registering on the stick and appeared very dark upon draining. Also, I personally installed this oil and filter, so I am certain that this report is reflective of the real Mobil 1 AFE 0w-20. Lastly, I would like to thank buster for contributing to the cost of this UOA.
 
Last edited:
Joined
Mar 24, 2007
Messages
10,008
Location
Upstate NY
Agreed, held up better than expected. I'm not surprised it was consuming some oil, given how it's a DI engine that idles very rapidly (1500-2000 RPM cold idle) when cold.
 

The Critic

Thread starter
Joined
Aug 30, 2004
Messages
25,223
Location
CA
Originally Posted By: Pajamarama
Thanks for posting. BTW, I think the image you linked to is unreadable at that resolution.
There's an arrow on the NE corner of the image which will increase its size.
 

The Critic

Thread starter
Joined
Aug 30, 2004
Messages
25,223
Location
CA
Originally Posted By: OneEyeJack
Tell us how you took the sample. Was the engine just warm or completely up to temp?
Idled for 15 minutes before doing the oil service. The sample was caught midstream. The fuel number is probably accurate (if not a bit low); the oil had a decently strong fuel smell.
 
Joined
Oct 23, 2005
Messages
7,767
Location
North America
Held up nicely, speaks well for M1 0w20AFE. Warning: Amsoil blasphemy----> I might have to try it.
 
Last edited:
Joined
Oct 7, 2005
Messages
335
Location
Maryland
Originally Posted By: The Critic
Note: At the time of oil service, the oil was not registering on the dipstick.
So at least 2 from 4 quarts were consumed on a car with 25k miles? Did I miss anything?
 

The Critic

Thread starter
Joined
Aug 30, 2004
Messages
25,223
Location
CA
Originally Posted By: timeau
Originally Posted By: The Critic
Note: At the time of oil service, the oil was not registering on the dipstick.
So at least 2 from 4 quarts were consumed on a car with 25k miles? Did I miss anything?
I think it was just over 1 quart low. I remember draining out 3.25-3.5 qt.
 
Joined
Oct 7, 2005
Messages
335
Location
Maryland
Originally Posted By: The Critic
Originally Posted By: timeau
Originally Posted By: The Critic
Note: At the time of oil service, the oil was not registering on the dipstick.
So at least 2 from 4 quarts were consumed on a car with 25k miles? Did I miss anything?
I think it was just over 1 quart low. I remember draining out 3.25-3.5 qt.
Usually there is exactly one quart between MIN and MAX marks on a dipstick. What is a sump size on this Mazda?
 

The Critic

Thread starter
Joined
Aug 30, 2004
Messages
25,223
Location
CA
Originally Posted By: timeau
Originally Posted By: The Critic
Originally Posted By: timeau
Originally Posted By: The Critic
Note: At the time of oil service, the oil was not registering on the dipstick.
So at least 2 from 4 quarts were consumed on a car with 25k miles? Did I miss anything?
I think it was just over 1 quart low. I remember draining out 3.25-3.5 qt.
Usually there is exactly one quart between MIN and MAX marks on a dipstick. What is a sump size on this Mazda?
4.5 qt
 

pbm

Joined
Apr 19, 2004
Messages
9,102
Location
New York
One of my in-laws bought a new 2013 Mazda3 Skyactive and went just over a year (5300 miles) on the FF. This included mostly short trip driving. I kept telling her to have the oil changed but it took a while for her to get around to it. I checked her oil level a few times and I don't recall it being low so I think she's OK in that regard. I considered this to be harsh treatment but after reading this post my s-I-l treats her car pretty good by comparison...
 
Joined
Nov 16, 2002
Messages
34,717
Location
NJ
I think it's a good report. No oxidation/good tbn. The fuel could have a bit to do with the higher Al. Overall a good report. I'd use EP 0w20 over the AFE for this type of interval, but there probably won't be a significant difference. Someone posted a msds of the EP 0w20 and it showed to have more PAO in it. VOA also showed higher detergents.
 
Joined
Jul 4, 2003
Messages
3,118
Location
San Antonio, TX
"At the time of oil service, the oil was not registering on the dipstick." It's common for folks to accidentally run an oc too long. It looks like as fuel evaporates it takes some oil with it.
 
Joined
Jun 8, 2006
Messages
5,447
Location
KC
Boo. I was switching to M1 0W20 to reduce consumption but it sounds like it is as bad as PP 0W20 in the skyactiv 2.0. So far the only oil that didn't have measurable consumption was the Castrol OE 0W20 from the dealer. I really don't want to go back to castrol frown
 
Joined
Jan 3, 2009
Messages
14,892
Location
Illinois
Originally Posted By: badtlc
Boo. I was switching to M1 0W20 to reduce consumption but it sounds like it is as bad as PP 0W20 in the skyactiv 2.0. So far the only oil that didn't have measurable consumption was the Castrol OE 0W20 from the dealer. I really don't want to go back to castrol frown
The OP said one qt was used in a 13K OCI. Do yo really consider that a problem?
 
Joined
Sep 18, 2012
Messages
6,043
Location
DFW
That is odd. My 2012 Skyactiv oil level stays right at full for the entire OCI. I did the first two changes after 7,500 miles. I am currently on the second 10K interval with microGreen filters and the oil level remains at full. I have used both Mazda's 0W-20 and M1 AFE 0W-20.
 
Joined
Nov 16, 2002
Messages
34,717
Location
NJ
Mobil recently did a test where they ran the car 2qts low, intentionally. I'm assuming they realize not everyone is going to top-off during the OCI, and that puts more stress on the oil. Our Mazda 3, both the old and new, don't burn any noticeable oil.
 
Top