Recent Topics
Castrol Stop-Start oil
by Silver. 10/19/18 09:13 PM
5.7 vortex Fresh air hose?
by Serolim. 10/19/18 09:11 PM
New Oil Refiner (Frantz) purchased from Ed
by FlyNavyP3. 10/19/18 08:45 PM
1988 Dodge B250 Conversion Van Shocks?
by petes67bird. 10/19/18 08:44 PM
20KW Standby Generator Recommendations
by MParr. 10/19/18 08:15 PM
2003 Diamante, SHU 5W40, 6817m OCI
by Spetz. 10/19/18 07:48 PM
Can you tell a difference between a 305 and 350
by ram_man. 10/19/18 07:45 PM
Changing Fuids
by Snagglefoot. 10/19/18 07:38 PM
Subaru Forester tire pressure?
by Joeescape63. 10/19/18 07:30 PM
PC Duron Synthetic 5W40
by PeterPolyol. 10/19/18 06:43 PM
Shops not willing to do hard work?
by JHZR2. 10/19/18 05:55 PM
Wix 57173, 7400 miles
by JLTD. 10/19/18 05:09 PM
04 Pontiac GP AC Blower or AC Heat Controller
by clarkflower. 10/19/18 04:55 PM
What is Viscosity Index?
by BlakeB. 10/19/18 03:49 PM
Brake Fluid Difference
by Y_K. 10/19/18 02:54 PM
weber auto youtube talking about ATF
by bionictony. 10/19/18 02:30 PM
Acura MDX Key Problem- Urgent request please!
by methusaleh. 10/19/18 02:11 PM
Newest Members
unreng, lzhome, keninger, Werdage, Frank_C
66249 Registered Users
Who's Online Now
88 registered members (Auae85, 77GrandPrix, aquariuscsm, askani79705, AZjeff, 7 invisible), 1,511 guests, and 36 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics292,196
Posts4,875,845
Members66,249
Most Online2,494
Oct 17th, 2018
Donate to BITOG
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Hop To
electrical issue, 98 K1500 #4894540
10/12/18 09:29 AM
10/12/18 09:29 AM
Joined: Jun 2002
Posts: 2,026
southwest Mo.
wtd Offline OP
wtd  Offline OP
Joined: Jun 2002
Posts: 2,026
southwest Mo.
Last night while driving this truck, I noticed that the lights in the middle of my instrument panel seemed to be out since the lighting was dimmer in that area. My high beam indicator was also not working. A little while later, it appeared that the lights had come back on as the entire instrument panel lighting was the same but my high beam indicator was still out.

When I was almost home, I used my high beams and the indicator lit up like normal. I did check the battery cables when I got home and they were pretty tight but I was able to snug them a little. This morning I tested the lights again and the instrument panel lights all seem to be working but the high beam indicator is out again.

Does anyone have any other ideas on where I should look to correct this problem? Thanks.

Wayne


2014 Mustang GT
1998 Chevy K3500
1998 Chevy K1500
(2) 1992 Cavaliers
1970 Monte Carlo
Re: electrical issue, 98 K1500 [Re: wtd] #4894543
10/12/18 09:36 AM
10/12/18 09:36 AM
Joined: Oct 2014
Posts: 12,033
Idaho
CT8 Offline
CT8  Offline
Joined: Oct 2014
Posts: 12,033
Idaho
Check the grounds.


2015 Ford F150 2.7
2018 Ford F350 6.2
Re: electrical issue, 98 K1500 [Re: wtd] #4894554
10/12/18 09:47 AM
10/12/18 09:47 AM
Joined: Aug 2003
Posts: 10,870
Buffalo, NY
JTK Offline
JTK  Offline
Joined: Aug 2003
Posts: 10,870
Buffalo, NY
Does the dimmer for the dash lights have any effect on it?


2017 Ram 1500 4x4, 3.6L. 2016 Nissan Quest SV (Babe magnet IV)
Re: electrical issue, 98 K1500 [Re: wtd] #4894569
10/12/18 10:01 AM
10/12/18 10:01 AM
Joined: Sep 2007
Posts: 989
TX, USA
JMJNet Offline
JMJNet  Offline
Joined: Sep 2007
Posts: 989
TX, USA
Check the alternator and cables to the alternator?


  • 2017 Toyota Sienna
  • 1995 GMC Suburban 6.5L Turbo Diesel


Re: electrical issue, 98 K1500 [Re: wtd] #4894574
10/12/18 10:04 AM
10/12/18 10:04 AM
Joined: Jan 2013
Posts: 1,920
Texas
WyrTwister Offline
WyrTwister  Offline
Joined: Jan 2013
Posts: 1,920
Texas
The odometer on my cousin's 2005 Buick Lacrosse was not working . We watched several you tube videos on this . Found videos , also , showing how to take the dash apart .

There are people that repair these instrument clusters by replacing the individual little lamps .

My cousin bought an instrument cluster at a local " Wrench A Part " for around $ 35 . He just lives with the odometer being incorrect .

You couls buy a used one and send in the original to be repaired .


Wyr
God bless
Re: electrical issue, 98 K1500 [Re: CT8] #4894650
10/12/18 11:48 AM
10/12/18 11:48 AM
Joined: Jan 2017
Posts: 1,547
VW Fanboy Island
maxdustington Offline
maxdustington  Offline
Joined: Jan 2017
Posts: 1,547
VW Fanboy Island
Originally Posted by CT8
Check the grounds.
When the grounds were bad on my Dad's 97 K1500 the dash would flash with the blinkers.


03 Jetta AWP/09A 205k kms
Edge 0W40 + Mann 719/30
Re: electrical issue, 98 K1500 [Re: JTK] #4894726
10/12/18 01:23 PM
10/12/18 01:23 PM
Joined: Jun 2002
Posts: 2,026
southwest Mo.
wtd Offline OP
wtd  Offline OP
Joined: Jun 2002
Posts: 2,026
southwest Mo.
Originally Posted by JTK
Does the dimmer for the dash lights have any effect on it?

No, I messed around with that and it doesn't change anything. I know that the dimmer switch is a weak spot on these trucks.


2014 Mustang GT
1998 Chevy K3500
1998 Chevy K1500
(2) 1992 Cavaliers
1970 Monte Carlo
Re: electrical issue, 98 K1500 [Re: wtd] #4894749
10/12/18 01:52 PM
10/12/18 01:52 PM
Joined: Jun 2002
Posts: 2,026
southwest Mo.
wtd Offline OP
wtd  Offline OP
Joined: Jun 2002
Posts: 2,026
southwest Mo.
The alternator is charging fine and the wires to it are tight. The only grounds I can see are the body ground from the firewall to the frame and from the frame to the back of the engine. I sprayed them down with some spray cleaner and rust remover to see if that helps. If not, I will take the loose at the frame and clean everything when it quits raining.

Thanks for the replies.


2014 Mustang GT
1998 Chevy K3500
1998 Chevy K1500
(2) 1992 Cavaliers
1970 Monte Carlo
Re: electrical issue, 98 K1500 [Re: wtd] #4894772
10/12/18 02:09 PM
10/12/18 02:09 PM
Joined: Sep 2015
Posts: 1,552
USA
mk378 Offline
mk378  Offline
Joined: Sep 2015
Posts: 1,552
USA
It would be a small ground wire behind the dash that does this. Also the plugs on the cluster could be making poor contact.

Overall the major parts of the electrical system seem OK since the headlights themselves always light up, on both beam settings.

Re: electrical issue, 98 K1500 [Re: wtd] #4894779
10/12/18 02:13 PM
10/12/18 02:13 PM
Joined: Jan 2017
Posts: 1,547
VW Fanboy Island
maxdustington Offline
maxdustington  Offline
Joined: Jan 2017
Posts: 1,547
VW Fanboy Island
Originally Posted by wtd
The alternator is charging fine and the wires to it are tight. The only grounds I can see are the body ground from the firewall to the frame and from the frame to the back of the engine. I sprayed them down with some spray cleaner and rust remover to see if that helps. If not, I will take the loose at the frame and clean everything when it quits raining.

Thanks for the replies.
Your cables might be corroded internally, if it has original ground cables you should inspect them closely or probably just replace them. My Dad's truck needed new cables just last year and I'm pretty sure they were the originals.


03 Jetta AWP/09A 205k kms
Edge 0W40 + Mann 719/30
Re: electrical issue, 98 K1500 [Re: mk378] #4894857
10/12/18 03:56 PM
10/12/18 03:56 PM
Joined: Jun 2002
Posts: 2,026
southwest Mo.
wtd Offline OP
wtd  Offline OP
Joined: Jun 2002
Posts: 2,026
southwest Mo.
Originally Posted by mk378
It would be a small ground wire behind the dash that does this. Also the plugs on the cluster could be making poor contact.

Overall the major parts of the electrical system seem OK since the headlights themselves always light up, on both beam settings.

I will look for this ground and see what it looks like.

maxdustington, the ground straps in the engine compartment are not original. I upgraded them some years ago to the bigger heavier duty straps that were recommended at the time. They are braided straps and are not corroded.

There are several interior lights that have quit working over the years. The light on the cargo light switch no longer lights up and two of the lights on the radio pre-set buttons went out recently.


2014 Mustang GT
1998 Chevy K3500
1998 Chevy K1500
(2) 1992 Cavaliers
1970 Monte Carlo

BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™