Recent Topics
Yet another M1 0W-20 grade flavor!
by fdcg27
02/25/18 07:40 PM
The Winter Olympics
by BlueOvalFitter
02/25/18 07:23 PM
Enchilada casserole
by car51
02/25/18 07:21 PM
John Force Crashes at Phoenix!
by KneeGrinder
02/25/18 07:11 PM
Need floor jack that can use Pinch Weld adaptor
by MI_Roger
02/25/18 07:10 PM
The new Champ ST9688 is fat like the 3593
by slacktide_bitog
02/25/18 07:10 PM
Do you drink milk regularly?
by Reddy45
02/25/18 07:05 PM
What Is This Symbol?
by BlueOvalFitter
02/25/18 05:29 PM
Can't believe I fixed it
by Stelth
02/25/18 04:40 PM
Cruise Control Set at 55
by das_peikko
02/25/18 04:39 PM
Who here has satellite radio in your vehicle?
by ZZman
02/25/18 04:01 PM
Oil choice for new to me 07 escape V6
by gabriel9766
02/25/18 03:10 PM
Super cleaning windshield
by mclasser
02/25/18 02:36 PM
New WM oil filters...
by rollinpete
02/25/18 01:49 PM
Swapped Out Bunch of Indoor Flood Bulbs to LED ...
by LoneRanger
02/25/18 01:45 PM
Scanner ABS Transmission and Engine Codes reader.
by littleant
02/25/18 01:38 PM
Meijer - Quaker State buy one, get one 50% off
by Bighorn2500
02/25/18 12:50 PM
Anyone own a 3rd generation Toyota Tacoma
by 007
02/25/18 12:47 PM
Best "wax as you dry" type spray wax?
by aquariuscsm
02/25/18 12:39 PM
Any current Edge 0W20 users here ?
by aquariuscsm
02/25/18 12:27 PM
Newest Members
A1ex, Grozd, swc, coronad0, davidsain
64288 Registered Users
Who's Online
114 registered (andyd, antonmnster, AV8R430, asiancivicmaniac, 2015_PSD, 901Memphis, 12 invisible), 1754 Guests and 95 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
64288 Members
65 Forums
278797 Topics
4653103 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Page 1 of 4 1 2 3 4 >
Topic Options
#2155469 - 01/30/11 12:44 PM How to post used oil analysis results
wwillson Offline

Administrator


Registered: 08/20/03
Posts: 2060
Loc: Naperville, IL
All,

Please post oil brand/grade, oil miles, vehicle miles in subject line.

Posting images is discouraged because links tend to break over time.

We prefer that you use a code block because the text remains aligned in the post the way it is typed. You can maintain a UOA history in a text editor like Notepad or Wordpad, then simply paste the text into the code window. To post in a code window simply click on the # symbol in the full reply screen like this:

Code:
OIL             GC0w30   GC0w30
MILES IN USE    4.4k     4.6k     
MILES           152.5k   148.1k   
SAMPLE TAKEN    10/27/07 7/21/07  

ALUMINUM        2        3        
CHROMIUM        0        1        
IRON            12       17       
COPPER          14       13       
LEAD            22       19       
TIN             0        0        
MOLYBDENUM      6        18       
NICKEL          0        1        
MANGANESE       0        0        
SILVER          0        0        
TITANIUM        0        0        
POTASSIUM       6        10       
BORON           5        12       
SILICON         7        9        
SODIUM          19       24       
CALCIUM         1866     2013     
MAGNESIUM       525      424      
PHOSPHORUS      842      797      
ZINC            1082     1041     
BARIUM          0        0
     
INSOLUBLES      0.4      0.3      
WATER           0        0        
FLASHPOINT F   415      395      
SUS VIS 210F   66.8     67.7     
cSt @ 212F     12.11    12.33


Please do not post like this as it is very hard to read:

IRON 9 8
CHROMIUM 0 0
LEAD 0 0
COPPER 2 4
TIN 0 1
ALUMINUM 2 4
NICKEL 0 0
SILVER 0 0
SILICON 14 33
BORON 45 93
SODIUM 0 0
MAGNESIUM 9 13
CALCIUM 1901 2795
BARIUM 0 0
PHOSPHORUS 845 877
ZINC 920 1004
MOLY 227 48
TITANIUM 0 0
VANADIUM 0 0
POTASSIUM 0 0
FUEL <1 <1
VIS 100 7.07 10.03
WATER 0 0
COOLANT NO NO
TBN 3.78 1.86
OXID N/A 31.0
NITR N/A 30.0

or like this:

Aluminum 6/ 3/3/3/2/2/3/2/3

Chromium 1/ 1/1/1/1/1/1/1/1

Iron 32/ 26/19/20/10/12/31/9/16

Copper 22/ 32/25/42/44/56/63/52/118

Lead 10/ 9/7/10/5/5/6/4/8

Tin 1/ 2/0/2/1/3/6/3/3

Molybdenum 6/ 7/5/11/10/60/74/65/68

Nickel 1/ 1/1/1/0/1/1/0/1

Manganese 2/ 1/1/1/1/1/1/1/0

Potassium 2/ 0/1/3/3/3/2/2/0

Boron 2/ 0/3/10/17/140/152/119/157

Silicon 10/ 9/8/10/10/12/23/37/14

Sodium 2/ 3/2/3/3/6/6/2/9

Thanks,

Wayne


Edited by dnewton3 (04/29/13 11:11 AM)

Top
#2155474 - 01/30/11 12:52 PM Re: How to post used oil analysis results [Re: wwillson]
21Rouge Offline


Registered: 06/04/05
Posts: 1968
Loc: Vinegar Hill ON
Originally Posted By: wwillson
All,
Posting images is discouraged because links tend to break over time.


For sure Wayne. And as been suggested in the past it would be very convenient if bobistheoilguy.com would upgrade and host such jpegs (as do many other forums) which would ensure the future integrity of these important links.


Edited by 21Rouge (01/30/11 01:03 PM)

Top
#2155481 - 01/30/11 01:01 PM Re: How to post used oil analysis results [Re: wwillson]
Scienceman Offline


Registered: 10/04/09
Posts: 2859
Loc: Earth
Thanks for posting. This will sure help members on this site, and the information will always be here.

Top
#2155561 - 01/30/11 03:05 PM Re: How to post used oil analysis results [Re: wwillson]
Steve S Offline


Registered: 01/20/03
Posts: 18449
Loc: East of IGO
Is there any way to make a pre set form where all we do is plug in the numbers? then all the uoas will have the same format?
_________________________
Why do people post I want the best for my car,,, When there isn't anything that is the best on the car to begin with.

Top
#2155673 - 01/30/11 05:30 PM Re: How to post used oil analysis results [Re: Steve S]
wwillson Offline

Administrator


Registered: 08/20/03
Posts: 2060
Loc: Naperville, IL
Originally Posted By: Steve S
Is there any way to make a pre set form where all we do is plug in the numbers? then all the uoas will have the same format?


Funny you should ask this question now. We are thinking the same thing and looking for a developer who could build the application.

Wayne

Top
#2157977 - 02/01/11 06:31 PM Re: How to post used oil analysis results [Re: wwillson]
gathermewool Offline


Registered: 01/09/09
Posts: 5588
Loc: New England
Is there an easy way to post code? I copied and pasted and tried lining everything up, but half an hour later I'm still not finished inputing only 5 UOA. I gave up when the lines were jumping and not lining up. I'm sticking with posting pics unless you guys can find an easier way...
_________________________
14 Forester XT Touring w/ Eyesight (her)
Castrol Edge 0W-40 + Fram Ultra (FU) filter
15 Legacy Premium w/ Eyesight (me)
Edge 0W-20 + Subie blue filter

Top
#2158252 - 02/01/11 11:42 PM Re: How to post used oil analysis results [Re: gathermewool]
Bill in Utah Offline



Registered: 11/11/02
Posts: 12843
Loc: UT
Originally Posted By: gathermewool
Is there an easy way to post code? I copied and pasted and tried lining everything up, but half an hour later I'm still not finished inputing only 5 UOA. I gave up when the lines were jumping and not lining up. I'm sticking with posting pics unless you guys can find an easier way...


Its not that hard. I just copied and pasted the example of what not to do in Wayne's example here;

Code:
IRON        9 8
CHROMIUM    0 0
LEAD        0 0
COPPER      2 4
TIN         0 1
ALUMINUM    2 4
NICKEL      0 0
SILVER      0 0
SILICON    14 33
BORON      45 93
SODIUM      0 0
MAGNESIUM   9 13
CALCIUM  1901 2795
BARIUM      0 0
PHOS      845 877
ZINC      920 1004
MOLY      227 48
TITANIUM    0 0
VANADIUM    0 0
POTASSIUM   0 0
FUEL       <1 <1
VIS 100  7.07 10.03
WATER       0 0
COOLANT    NO NO
TBN      3.78 1.86
OXID      N/A 31.0
NITR      N/A 30.0


Took me exactly 2 mins to format.

Try it in the test forum.

Bill

PS: Send me what you have in a PM and I'll line it up and send it back to you so you can see what it looks like!


Edited by Bill in Utah (02/01/11 11:44 PM)
Edit Reason: added the PS

Top
#2237384 - 04/19/11 08:56 PM 77 Chevy LUV, 1.8 L 4, Mobil 1 5W-30 [Re: wwillson]
labman Offline


Registered: 03/14/03
Posts: 8711
Loc: Nothern USA
I was late sending it in, but here is the report for the one year run of my truck. It doesn't see a lot of miles. I have a few more months to go on my first year run on my Cavalier.

MAKE/MODEL: Isuzu 1.8l
OIL TYPE & GRADE: Mobil 1 5W/30 FUEL:Gasoline(Unleaded) OIL USE INTERVAL:2,000 Miles

Thanks for the note. This is a gas engine, and that changes a lot. Your wear numbers have
increased since last sample, but they're still normal for this type of Isuzu gas engine (compare to averages, which are based on 4,700 miles on the oil). The fuel % we calculated last time was also wrong. If you'd been using a diesel oil it would have been 4.0%, but with a gas oil it was just a trace. (We calculate fuel off the flashpoint, and the "should be" flash for a gas oil is different than a diesel oil.) Note silicon--a sealer/lube? If not, check the air filter. The TBN is strong at 5.7.

Code:
                                            
Sample Date  12/15/09        
Make Up Oil    1 qt
ALUMINUM        4                
CHROMIUM        2
IRON           17
COPPER          7
LEAD           15 
TIN             2
MOLYBDENUM    103
NICKEL          1
MANGANESE       0
SILVER          0
TITANIUM        0
POTASSIUM       3
BORON         105
SILICON        90
SODIUM          8
CALCIUM      2483
MAGNESIUM      14
PHOSPHORUS    714
ZINC          800
BARIUM          0
                             Values Should Be*
SUS Viscosity @ 210F  55.3          55-62
cSt Viscosity @ 100C   8.86      8.8-11.1
Flashpoint in F      330           >365          
Fuel %                  1.5         <2.0           
Antifreeze %            0.0          0.0         
Water %                 0.0          0.0         
Insolubles %            0.3         <0.6
TBN                     5.7


Edited by Bill in Utah (06/07/11 01:04 PM)
Edit Reason: Whew... tried to clean up formatting so the page fit on the screen

Top
#2240163 - 04/22/11 12:32 PM Re: 77 Chevy LUV, 1.8 L 4, Mobil 1 5W-30 [Re: wwillson]
Bruce T Offline


Registered: 04/19/04
Posts: 657
Loc: Oklahoma City
Hosting jpg files or developing an automated application would be helpful,
although it would require additional disk space and money to make it work.

Yes! The code block method has been improved! I tried it in the Test Forum.
The spaces between columns used to disappear when you posted and ruined
the column alignment. Now, every space I typed in the post was saved.

Top
#2273759 - 05/29/11 08:38 AM Re: 77 Chevy LUV, 1.8 L 4, Mobil 1 5W-30 [Re: wwillson]
swingwing Offline


Registered: 05/11/10
Posts: 13
Loc: Texas
Having trouble formatting (Test Forum). I click on the # sign and paste my data. Everything looks great until I click on Preview Post, then columns collapse. Suggestions on what I'm missing. Car in Test forum is 2002 BMW M5.
_________________________
2008 Ford Sport Trac Adrenalin - DD, AMSOIL Sig Series 0W-20
2007 MB C230 Sport - AMSOIL 5W30 Euro

Top
#2287961 - 06/14/11 02:59 PM Re: 77 Chevy LUV, 1.8 L 4, Mobil 1 5W-30 [Re: wwillson]
Bruce T Offline


Registered: 04/19/04
Posts: 657
Loc: Oklahoma City
Swingwing, it is a little tricky to put your UOA in a code block. Copy and paste the text from another document. You can always manually type the text, but then you have no permanent copy saved on your computer.

If necessary, correct any issues with the column spacing. When you're ready, click and drag your mouse to highlight your UOA, click the # button, four choices will drop down, click on the fourth option. It will add the commands to start and end the code block. When you click on "Preview Post," the UOA should be in a code block.

I usually manually type the commands to start and end the code block, but I can't repeat the full commands here or I will unintentionally create a code block inside this reply. Aaargh!

Top
#2287973 - 06/14/11 03:20 PM Re: 77 Chevy LUV, 1.8 L 4, Mobil 1 5W-30 [Re: wwillson]
Bruce T Offline


Registered: 04/19/04
Posts: 657
Loc: Oklahoma City
Sorry, swingwing, I just found the UOA where you had already figured this out:

http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=2274025&page=all

Top
#2437514 - 11/17/11 05:14 PM Re: How to post used oil analysis results [Re: wwillson]
Alamogunr Offline


Registered: 05/10/05
Posts: 156
Loc: Alamo, TN
I'm trying to follow the directions to post a UOA. I must be dense. I can't find a # sign on the full reply screen to post code so the numbers remain lined up in the post. HELP!

John
W.TN

Top
#2437632 - 11/17/11 07:18 PM Re: How to post used oil analysis results [Re: wwillson]
Quattro Pete Offline


Registered: 10/30/02
Posts: 35222
Loc: Great Lakes
Just type [code] before the text you want to show as coded...
_________________________
'02 530i (Edge HM 10W-40)
'15 Q5 3.0T (Edge 5W-40)

Top
#2437633 - 11/17/11 07:18 PM Re: How to post used oil analysis results [Re: wwillson]
Quattro Pete Offline


Registered: 10/30/02
Posts: 35222
Loc: Great Lakes
...and then [/code] after it.
_________________________
'02 530i (Edge HM 10W-40)
'15 Q5 3.0T (Edge 5W-40)

Top
Page 1 of 4 1 2 3 4 >