Recent Topics
DTD EBay sale
by T4RF. 10/17/18 02:28 PM
My CarHop Experience...
by dogememe. 10/17/18 01:47 PM
Total 10w50 / What is your opinion
by DibroTeam. 10/17/18 01:06 PM
Early Christmas present to me! Air Compressor
by dnewton3. 10/17/18 10:37 AM
Rock Auto 5% off code.
by Sayjac. 10/17/18 09:53 AM
Canada - Marijuana now legal
by Smokescreen. 10/17/18 09:51 AM
Proper sampling
by BigShug681. 10/17/18 09:36 AM
Snow Driving - Engineering Explained
by StevieC. 10/17/18 09:36 AM
Friendly Inspection
by Zee09. 10/17/18 09:33 AM
Shell V-Power NITRO VS "Cheaper" fuel
by Datarock. 10/17/18 09:02 AM
Cut open used Fram Ultra & Subaru OEM
by MrWideTires. 10/17/18 08:31 AM
Cruze diesel oil filter, which one?
by Rat407. 10/17/18 07:17 AM
Kagayaki rice breed???
by RyanHeo. 10/17/18 06:24 AM
Small engine oils
by NHRATA. 10/17/18 12:46 AM
"OEM" Brand Hyundai Coolant/Anti-Freeze
by Gannet167. 10/16/18 11:45 PM
Newest Members
FBM4130, tawas23, wfillier1979, jimmy154, DizzyFrog
66236 Registered Users
Who's Online Now
98 registered members (14Accent, Anduril, anndel, 4WD, Astro_Guy, 8 invisible), 2,247 guests, and 40 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums67
Topics292,092
Posts4,873,976
Members66,236
Most Online2,494
1 hour ago
Donate to BITOG
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Hop To
UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 #2154558
01/29/11 01:57 PM
01/29/11 01:57 PM
Joined: Jan 2011
Posts: 13
Texas
thinbluelinetx Offline OP
thinbluelinetx  Offline OP
Joined: Jan 2011
Posts: 13
Texas
Miles on oil 5,042
Miles on unit 162,690

Aluminum 4
Chromium 1
Iron 19
copper 2
lead 12
Tin 1
Moly 73
Nickel 1
Manganese 0
silver 0
Titanium 0
Potassium 7
Boron 348
Silicon 7
Sodium 5
calcium 1845
Magnesium 304
Phosphorus 1164
Zinc 1279
Barium 0

SUS [email protected] 72.9
cSt [email protected] 13.71
Flashpoint in F 410
Fuel% 0.5
Antifreeze% 0.0
Water% 0.0
Insolubles% 0.3
TBN 5.2

Comments: We found high lead in this sample from your 7.3 PSD. Lead shows bearing wear and this level is something to watch. The other wear metals look good, so we're not sure why the bearings are wearing like this. Universal averages show typical wear levels for this type of engine after about 5,400 miles on the oil. If the engine sees any hard use or alot of idling, that might explain the wear. The 0.5% fuel isn't hurting anything. The TBN was 5.2 showing lots of active additive left; less than 1.0 is too low. Watch your oil pressure and try just 4,000 miles on the oil.


This is my first UOA on the truck, so I don't have anything to compare it to. I've read in other threads that fuel additives or running biodiesel can show high lead numbers. I have run different fuel additevs includint TCW3 as well as a full tank of B100. Any opinions are appreciated.

Last edited by thinbluelinetx; 01/29/11 01:58 PM.
Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx] #2154581
01/29/11 02:30 PM
01/29/11 02:30 PM
Joined: Jan 2003
Posts: 18,449
East of IGO
Steve S Offline
Steve S  Offline
Joined: Jan 2003
Posts: 18,449
East of IGO
Is this the first uoa?


Why do people post I want the best for my car,,, When there isn't anything that is the best on the car to begin with.
Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx] #2154587
01/29/11 02:36 PM
01/29/11 02:36 PM
Joined: Jan 2011
Posts: 13
Texas
thinbluelinetx Offline OP
thinbluelinetx  Offline OP
Joined: Jan 2011
Posts: 13
Texas
yes it is my first UOA

Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx] #2154688
01/29/11 05:04 PM
01/29/11 05:04 PM
Joined: Jun 2010
Posts: 4,574
Merritt Island FL, USA
chubbs1 Offline
chubbs1  Offline
Joined: Jun 2010
Posts: 4,574
Merritt Island FL, USA
Overall not too bad, I personally wouldn't use the TC-W3 in my fuel but that's just me. How hard do you push the truck, tow, idle, City vs highway driving. it would be nice to know these things before any conclusive ideas can be made. All in all that is not a bad UOA it's just not a great one either. You are running a good oil, maybe when you answer some of the questions on how you run the truck more will come to light, ie you tow trailers of concrete blocks with steel blocks in the bed back and forth through the desert....it is a great UOA.


'12 Charger SXT
QSUD 5w30 OEM filter

'12 Charger SXT
Edge FST EP 5w30 OEM (Mine;)

'11 Hyundai Sonata GLS
QSUD 5w20 OEM Filter

Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx] #2154708
01/29/11 05:27 PM
01/29/11 05:27 PM
Joined: Jan 2011
Posts: 13
Texas
thinbluelinetx Offline OP
thinbluelinetx  Offline OP
Joined: Jan 2011
Posts: 13
Texas
The truck is not run hard at all. No long idle times, about 80-90% highway driving, and rarely do I tow anything with it. Is there any merit to the fuel additives or B100 causing the high lead numbers?

Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx] #2154899
01/29/11 09:42 PM
01/29/11 09:42 PM
Joined: May 2007
Posts: 7,538
Indianapolis, IN
dnewton3 Offline
dnewton3  Offline
Joined: May 2007
Posts: 7,538
Indianapolis, IN
Being your first UOA, it's not time to panic at all. These numbers are not grossly out of line, but something to watch.

Stick to the 5k miles UOAs and OCIs. Establish your ranges and trends. The Pb might just be a particle streak and drop upon your next UOA.

TC-W3 has been shown to be a good lubricant to the fuel systems in some lab tests. It has no other value, though. There is a fairly decent study over at dieselplace, if you're curious.

B100 can have some interesting affects. Go back to "normal" dieesl, and see how your wear metals react.

Last edited by dnewton3; 01/29/11 09:46 PM.

The act of preventative maintenance, in and of itself, is FAR MORE important than brand/grade/base choices among lubes and filters.
- under maintaining something is akin to abuse/neglect; that can kill equipment by shortening the lifespan
- over maintaining something has never been proven to be anything but a waste of time and money
Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx] #2154908
01/29/11 09:49 PM
01/29/11 09:49 PM
Joined: Mar 2007
Posts: 192
SE
ottomatic Offline
ottomatic  Offline
Joined: Mar 2007
Posts: 192
SE
It could be the additives. I would stop using what you are and either use Howes , Power Service or Racor. I for one use one of those additives every tank , according to directions. I do not use 2 stroke oil ., although I tried it. Your wear numbers are good. I just switched my 7.3 to Delo do to the UOA's I have seen from using Delo. Look @ my post below . Your truck is just breaking in. Good luck.
BTW. What oil filters are you using?


14 JSW 6M 41,000 mi
06 Duramax,202,000 mi
01 XR650R Plated, Titled
Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx] #2155063
01/30/11 12:17 AM
01/30/11 12:17 AM
Joined: Jan 2011
Posts: 13
Texas
thinbluelinetx Offline OP
thinbluelinetx  Offline OP
Joined: Jan 2011
Posts: 13
Texas
Thanks for all the info guys. My main reason for using the tcw3 besides the added lubricity, is the price (16 oz of Supertech for about $2.00). I've also used power service, and just recently bought a bottle of the Motorcraft additive. The OCI listed above is the first one I've done myself. Before that I've always taken it to the quick lube places. I currently have Delo in it again since it was on sale at wal mart a few months ago for 8.50 a gallon. I also use the Motorcraft FL-1995 filter.


BOB IS THE OIL GUY® Powered by UBB.threads™