Recent Topics
Upgrading From 1/2 in Impact Wrench.
by George7941
0 seconds ago
Just Bought a Chromebook
by Al
4 minutes 47 seconds ago
Purchased new Stihl weed wacker today
by tig1
6 minutes 58 seconds ago
Castrol Magatec 5W30 $14.57 Better than Prime Day
by tenderloin
41 minutes 41 seconds ago
Midair collision in Everglades
by pilottravis
Today at 02:54 PM
will they ever be a push back on car technology?
by edwardh1
Today at 02:53 PM
DeWalt Dce100 blower
by Fitter30
Today at 02:09 PM
Grits
by Walmill
Today at 01:59 PM
Getting rear ended worked out!
by 14Accent
Today at 01:42 PM
Article on the use of thin oils and why....
by racin4ds
Today at 01:08 PM
DOT 4 Brake Fluid
by maverickfhs
Today at 01:02 PM
Amazon Prime 20% off Magnatec Prime Day
by Datarock
Today at 12:57 PM
Cooper Adds Solarus to the Starfire Line
by UG_Passat
Today at 12:50 PM
Resuing mower oil!
by KMJ1992
Today at 12:19 PM
2015 Audi Q7 Transmission Service
by rooflessVW
Today at 11:58 AM
Curious Questions regarding Engine Wear
by mbacfp
Today at 11:42 AM
Bridgestone Driveguard worked as advertised!
by LeakySeals
Today at 11:30 AM
Renewable Lubricants Inc. Dexos 1 gen 2 SN plus?
by 2James1
Today at 10:52 AM
2017 VW -- mildly cold Air Conditioning
by BAJA_05
Today at 10:50 AM
Lot of New Oil Filters - SF Bay Area/Marin County
by dogememe
Today at 10:38 AM
Newest Members
RYCOJO, Gunplt, bjay, javylsu, Jlb27537
65503 Registered Users
Who's Online
78 registered (AandPDan, ad244, Al, 28oz, Ag76, 2015_PSD, 7 invisible), 1637 Guests and 38 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Stats
65503 Members
67 Forums
287232 Topics
4791651 Posts

Max Online: 3590 @ 01/24/17 08:07 PM
Donate to BITOG
Topic Options
#2154558 - 01/29/11 12:57 PM UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40
thinbluelinetx Offline


Registered: 01/29/11
Posts: 13
Loc: Texas
Miles on oil 5,042
Miles on unit 162,690

Aluminum 4
Chromium 1
Iron 19
copper 2
lead 12
Tin 1
Moly 73
Nickel 1
Manganese 0
silver 0
Titanium 0
Potassium 7
Boron 348
Silicon 7
Sodium 5
calcium 1845
Magnesium 304
Phosphorus 1164
Zinc 1279
Barium 0

SUS [email protected] 72.9
cSt [email protected] 13.71
Flashpoint in F 410
Fuel% 0.5
Antifreeze% 0.0
Water% 0.0
Insolubles% 0.3
TBN 5.2

Comments: We found high lead in this sample from your 7.3 PSD. Lead shows bearing wear and this level is something to watch. The other wear metals look good, so we're not sure why the bearings are wearing like this. Universal averages show typical wear levels for this type of engine after about 5,400 miles on the oil. If the engine sees any hard use or alot of idling, that might explain the wear. The 0.5% fuel isn't hurting anything. The TBN was 5.2 showing lots of active additive left; less than 1.0 is too low. Watch your oil pressure and try just 4,000 miles on the oil.


This is my first UOA on the truck, so I don't have anything to compare it to. I've read in other threads that fuel additives or running biodiesel can show high lead numbers. I have run different fuel additevs includint TCW3 as well as a full tank of B100. Any opinions are appreciated.


Edited by thinbluelinetx (01/29/11 12:58 PM)

Top
#2154581 - 01/29/11 01:30 PM Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx]
Steve S Offline


Registered: 01/20/03
Posts: 18449
Loc: East of IGO
Is this the first uoa?
_________________________
Why do people post I want the best for my car,,, When there isn't anything that is the best on the car to begin with.

Top
#2154587 - 01/29/11 01:36 PM Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx]
thinbluelinetx Offline


Registered: 01/29/11
Posts: 13
Loc: Texas
yes it is my first UOA

Top
#2154688 - 01/29/11 04:04 PM Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx]
chubbs1 Offline


Registered: 06/09/10
Posts: 4574
Loc: Merritt Island FL, USA
Overall not too bad, I personally wouldn't use the TC-W3 in my fuel but that's just me. How hard do you push the truck, tow, idle, City vs highway driving. it would be nice to know these things before any conclusive ideas can be made. All in all that is not a bad UOA it's just not a great one either. You are running a good oil, maybe when you answer some of the questions on how you run the truck more will come to light, ie you tow trailers of concrete blocks with steel blocks in the bed back and forth through the desert....it is a great UOA.
_________________________
'12 Charger SXT
QSUD 5w30 OEM filter

'12 Charger SXT
Edge FST EP 5w30 OEM (Mine;)

'11 Hyundai Sonata GLS
QSUD 5w20 OEM Filter


Top
#2154708 - 01/29/11 04:27 PM Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx]
thinbluelinetx Offline


Registered: 01/29/11
Posts: 13
Loc: Texas
The truck is not run hard at all. No long idle times, about 80-90% highway driving, and rarely do I tow anything with it. Is there any merit to the fuel additives or B100 causing the high lead numbers?

Top
#2154899 - 01/29/11 08:42 PM Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx]
dnewton3 Offline



Registered: 05/14/07
Posts: 7403
Loc: Indianapolis, IN
Being your first UOA, it's not time to panic at all. These numbers are not grossly out of line, but something to watch.

Stick to the 5k miles UOAs and OCIs. Establish your ranges and trends. The Pb might just be a particle streak and drop upon your next UOA.

TC-W3 has been shown to be a good lubricant to the fuel systems in some lab tests. It has no other value, though. There is a fairly decent study over at dieselplace, if you're curious.

B100 can have some interesting affects. Go back to "normal" dieesl, and see how your wear metals react.


Edited by dnewton3 (01/29/11 08:46 PM)
_________________________
The act of preventative maintenance, in and of itself, is FAR MORE important than brand/grade/base choices among lubes and filters.
- under maintaining something is akin to abuse/neglect; that can kill equipment by shortening the lifespan
- over maintaining something has never been proven to be anything but a waste of time and money

Top
#2154908 - 01/29/11 08:49 PM Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx]
ottomatic Offline


Registered: 03/14/07
Posts: 192
Loc: SE
It could be the additives. I would stop using what you are and either use Howes , Power Service or Racor. I for one use one of those additives every tank , according to directions. I do not use 2 stroke oil ., although I tried it. Your wear numbers are good. I just switched my 7.3 to Delo do to the UOA's I have seen from using Delo. Look @ my post below . Your truck is just breaking in. Good luck.
BTW. What oil filters are you using?
_________________________
14 JSW 6M 41,000 mi
06 Duramax,202,000 mi
01 XR650R Plated, Titled

Top
#2155063 - 01/29/11 11:17 PM Re: UOA 1997 7.3 PSD 5,042 miles Delo 400 15w-40 [Re: thinbluelinetx]
thinbluelinetx Offline


Registered: 01/29/11
Posts: 13
Loc: Texas
Thanks for all the info guys. My main reason for using the tcw3 besides the added lubricity, is the price (16 oz of Supertech for about $2.00). I've also used power service, and just recently bought a bottle of the Motorcraft additive. The OCI listed above is the first one I've done myself. Before that I've always taken it to the quick lube places. I currently have Delo in it again since it was on sale at wal mart a few months ago for 8.50 a gallon. I also use the Motorcraft FL-1995 filter.

Top