Valvetrain/head pics, 2004 2.2 Ecotec ~130K miles

Joined
Aug 1, 2012
Messages
1,305
Location
TN
Here are some pics of my old engine's internals. It lived on SuperTech for a long time, then a few changes of Royal Purple, then Mobil1 0w-30 until the last couple of years when I started using whatever synthetic was on sale at work. Piston tops: Valvetrain: Combustion chambers, note burned valve on #3: [img]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=...e=3&theater[/img]
 

MinamiKotaro

Thread starter
Joined
Aug 1, 2012
Messages
1,305
Location
TN
Originally Posted By: babbittd
Hi. The carbon on the piston tops and on the surface (?) of the combustion chambers, was it gummy and tarlike or dry?
Wet on the surface only. When you wipe it with a finger, it comes off like ash. The varnish and ash deposits actually look a LOT worse in these pictures than in real life.
 
Last edited:
Joined
Aug 14, 2010
Messages
12,966
Location
Northern Kentucky
I don't think i have seen an impressive echotech torn down. The OLM with these and dino usually produces some pretty heavy varnish and some sludge. Surely a candidate for full synthetic all the time.
 
Joined
Aug 17, 2014
Messages
220
Location
Massachusetts
Originally Posted By: MinamiKotaro
Originally Posted By: babbittd
Hi. The carbon on the piston tops and on the surface (?) of the combustion chambers, was it gummy and tarlike or dry?
Wet on the surface only. When you wipe it with a finger, it comes off like ash. The varnish and ash deposits actually look a LOT worse in these pictures than in real life.
Thanks!
 
Joined
Feb 24, 2011
Messages
2,081
Location
California
These aren't the sparkly-clean images we've come to expect from synthetics. I see you have a burned valve. Was the engine overheated?
 

MinamiKotaro

Thread starter
Joined
Aug 1, 2012
Messages
1,305
Location
TN
Originally Posted By: Stelth
These aren't the sparkly-clean images we've come to expect from synthetics. I see you have a burned valve. Was the engine overheated?
No, never overheated. The only thing I can figure is the valve got burned when my factory coil failed. I can't remember if my pinging problem started at that time or not.
 

MinamiKotaro

Thread starter
Joined
Aug 1, 2012
Messages
1,305
Location
TN
Originally Posted By: The_Eric
Burned valve? Where? I see where the piston kissed the valves when the rod let loose.
One of the exhaust valves on #3. It's the bottom leftmost valve in the last picture.
 
Joined
Mar 31, 2010
Messages
5,714
Location
Iowa
I'm guessing this is the 2.2 out of his grenaded Cavalier- the one that ingested water and later broke a connecting rod.
 
Joined
Mar 31, 2010
Messages
5,714
Location
Iowa
Originally Posted By: MinamiKotaro
Cavalier? It's an ion, the one in my signature.
Yes, my bad. When I think 2.2, I automatically think Cavalier...
 
Top