M1 0w20, 2005 Sebring 2.7L, 5000km

Status
Not open for further replies.
Joined
Oct 4, 2012
Messages
14
Location
Edmonton, AB
Hello, This is my first UOA. I've read these engines are pretty rough on oil, so I decided to get a UOA done before I start extending my OCI. Oil was in for 4 months. I short trip a lot with the odd highway drives. The previous fill was M1 5w20 (the first synthetic its seen). The current fill is AMSOil 0w20. I was running a K&N air filter, but after reading about them on here, I put a NAPA Gold in (about 1000km before I changed the oil). The oil filter on this run was a NAPA Gold as well. Si seems quite high, but they don't seem to think it's a problem. Input?
 
Last edited by a moderator:
Joined
Jun 6, 2012
Messages
52
Location
New Jersey
I would redo this without your name and address I don't get how they "don't understand hard on oil" but yet the universal average is 6800 and you put 5000 on?
 
Joined
Mar 11, 2013
Messages
2,023
Location
USA
Striker: As for the elevated silicon, check to ensure there are no air leaks around the air filter and that the filter's edges are not pinched (breaking a tight seal). The sodium is likely from the headgasket starting to go (coolant leakage into oil / cylinders) at 177,100.
 
Joined
Jun 30, 2011
Messages
8,811
Location
Mahzurrah!
Coolant is critical in the 2.7, many have gone to an early grave over it. With a relatively low flash point and unexplained sodium I'd be concerned you've already got some seepage. Get it looked into/fixed now and then drive it another 100k.
 
Status
Not open for further replies.
Top