1 question and some advice please

Status
Not open for further replies.
Joined
Feb 15, 2009
Messages
3
Location
md
Hello all. Long time lurker here, I really enjoy reading you guys posts. But now I need some help. I have a 2005 toyota tacoma 1GR-FE engine. At 55,558 miles the crankshaft main bearings were wiped. I bought this truck used with 5200 miles on it. I changed the oil every 5k or so with PP OR M1 5-30. Whatever one was on sale. I became financialy embarassed so to save money in the last 3 oil changes I went from super tech full synth. To mobile clean 5000 on the last two changes. 2,170 miles into the second Mobile clean change was when the engine let loose. I can't believe it was a lubrication failure so what could it have been? I can't get any info from the dealership.(Toyota repaired under warranty) Next question, I took possesion of a 1982 delta 88 with a 307. 26,600 original miles. Pennzoil yb 10-40??? Thanks in advance.
 

wwillson

Staff member
Joined
Aug 20, 2003
Messages
4,800
Location
Naperville, IL
Beerwolf, When the dealer did the repairs, did they say what they thought caused the main bearing failure? I find if very hard to believe, with the facts you've stated above, that this is an oil related failure. Wayne
 
Joined
Dec 30, 2006
Messages
27,533
Location
Dallas,Tx USA
 Originally Posted By: beerwolf
I took possesion of a 1982 delta 88 with a 307. 26,600 original miles. Pennzoil yb 10-40??? Thanks in advance.
Man that`s one sweet car!!!!!!! I wish I had it! I`d just use some Valvoline dino 10W40 and an AC Delco oil filter. My family drove those cars when I was growing up. Awesome cars! Tell me about yours? Color,interior,options,etc. I can`t get over that mileage! It`s barely broken in
 

beerwolf

Thread starter
Joined
Feb 15, 2009
Messages
3
Location
md
wwillson, Thanks for the reply. I have asked 3 times and he dodges the question. I can't believe they warrantied the engine. All I had was a log book and darn few reciepts.He said the engine was very clean, thats why they warrantied it with so few reciepts. I can't find anything about this engine failing.
 

beerwolf

Thread starter
Joined
Feb 15, 2009
Messages
3
Location
md
aquariuscsm, white car, beige interior. power seats, windows. Malfunctioning cruise control and an am fm cassette deck,,,,yahoo!!! lol From what I gather, the fellow bought it new. Had a stroke and it sat for 14 years in his barn. He gave it to my aunt in TN who drove it to work 2 miles a day sometimes and never changed the oil. She gave it to my uncle where it sat for 2 years in his back yard. When my truck died my uncle gave it to me. It is somewhat weathered, I replaced all the belts and hoses. Tune up new fluids and it runs good, no horse power but it runs. Delta 88 royale so i got the purty little door emblems inside.
 
Joined
Sep 5, 2006
Messages
19,479
Location
Chicago Area
I sounds like the first 5,200 miles did some unknown damage, or you're just unlucky with a faulty oil pump or other part.
 

PT1

Joined
Feb 6, 2007
Messages
5,746
Location
near the mistake
 Originally Posted By: beerwolf
Next question, I took possesion of a 1982 delta 88 with a 307. 26,600 original miles. Pennzoil yb 10-40??? Thanks in advance.
Pennzoil YB 10w30 and you are good to go. Maybe 10w40 in the Summer.
 
Status
Not open for further replies.
Top